2008. november 15., szombat

Dallamok a szélben, avagy a kenyér ódája


Eléggé szégyellem magam amiatt, hogy csak ilyen ritkán tudok irni ide, lassan az 1 hónapos intervallumok is megcsúsznak, és a végén örülök ha félévente egyszer ideírok...
In medias res
A Picanterből ugy kibasztak mint macskát szarni, és csúnyán át is vágtak a palánkon, mivel nem fizettek ki úgy ahogy abban mi eredetileg megállapodtunk. Ez bizony szar ügy de, nincs mit tenni, bele kellett nyugodnom. Sokat gondolkoztam rajta hogy a szemet szemért, fogat fogért elv alapján odamegyek és elhozok valamit ami kompenzálja az anyagi károm, vagy feljelentem őket az apehnél, esetleg munkaügyi felügyeletnél, végső soron pedig bedobom az ablakot egy macskakővel, vagy még sorolhatnám... Idővel rájöttem, hogy az ilyen jellegű cselekményeknek az égegyadta világon nincs semmi értelme így inkább hagytam is a fenébe. Ha hiszünk a karmában akkor ugyis minden elrendeződik magától (pontosabban én reménykedtem benne).

És végül így is lett minden. Az egész avval kezdődött, hogy kedves Dj Vikinek elsírtam a szívfájdalmam, aki sokat segített azzal, hogy bemutatott az Eklektika Café Lounge üzletvezetőjének Ágotának akivel egy kis beszélgetés után ara jöttünk rá, hogy hasonló érdeklődésünk van az ételek iránt, így felvett egy pár nap próbamunkára és hip hop megfeleltem... :D Most elmondhatom, hogy egy olyan helyen dolgozok ahova szeretek bejárni, kicsit olyan nekem mint egyfajta játszótér vagy nem is tudom. Jó ételek frissen gyorsan, és a legfontosabb, hogy végre van egy nagyon nagy tudású Séf fölöttem aki irányítja pozitív irányba a munkámat. Ő nem más mint Pálos Beáta, érdemes megjegyezni, mert nagyon harmonikus ételek kerülnek ki a kezei közül. Öröm tőle tanulni nap mint nap, mindemellett igen toleráns egyéniség.
Szóval azt hiszem kicsit révbe is értem ami ezeket a szempontokat illeti, albérlet is van végre a fejem fölött. A lakótársaim is normális emberel, egytől egyig pozitív figurák a sok surlódás és ellentét mellett is.

Karamellizált hagymás kenyér


1kg kenyérliszt (fontos a jó magas glutántartalmú liszt)
7dl langyos víz
20g élesztő
másfél evőkanál élesztő
2 fej hagyma nagyon finom vékony karikára vágva
1 evőkanál vaj
2dl olaj vagy kevesebb

A kenyér örömét szerintem ugyanaz a sors érte napjainkra mint az összes többi élelmiszerét, gyümölcsök génkezelve, húsok felpuffasztva, és még sorolhatnánk...
A friss házikenyér, egyrészt tovább eláll, másrészt a gondoskodásnak köszönhetően, rendkívül finom puha belseje lesz és mindemellett ropogós külső része lesz, ami valami frenetikus...
A folyamat avval kezdődik hogy hagymát leges legalacsonyabb fokozaton elkezdjük párolni a vajon, és otthagyjuk.
A vizet összekeverjük az élesztővel, és veszünk egy jó nagy tálat vagy Vájlingot (olyan viccesen hangzik a vájling szó :D) és összekeverjük benne a leszitált lisztet és a sót, csinálunk egy kis mélyedést a közepébe, beleöntjük a vizet, és szép szisztematikusan elkezdjük összetrutymákolni az élesztős vizet és a sós lizstet, mint azt nagyanyáink tették... Keverjük gyúrjuk, jól megnyomkodjuk forgatjuk amig egy ragacsos egyveleget nem kapunk a hozzávalóinkból, (közben rákavarunk a hagymára) amikor kész a kenyértésztánk, kivesszük és olajos felületre helyzzük.
A tálat amiben bekevertük, szépen kimossuk kitöröljük, de csak vizzel és tiszta konyharuhával, semmi mosószer és egyéb szmötyi!!
Kiolajozzuk a tálat és belerakjuk a tésztát, majd letakarjuk, és előkészíjük magunknak a szép nagy munkafelületet :) Tényleg legyen szép és tiszta ez fontos, mert megérzi a kenyér és haragudni fog ránk. :P majd rákeverünk a hagymára. Ez idő alatt elviekben a tésztánk kezd feléledni, és öntudatára ébredni, de még nem látszik rajta.

first step:
A tésztánkat helyezzük a leolajozott munkafelületre, és olajozzuk be a kezünket, majd kezdjük dagasztani, mégpedig úgy hogy, megfogjuk az egyik sarkát ami épp kézreáll, és eltoljuk magunktól, mintha kézzel próbálnánk nyújtani, szép finom és egyenletes mozdulatokkal, egészen addig amig a tészta fel nem veszi az olajat a felületről és a kezünkről. Ha ez megvan akkor rakjuk vissza az olajos edénybe olajozzuk le a tetejét és fedjük le, töröljük tisztára a munkafelületünket, majd legvégül keverjünk rá a hagymára, nehogy leégjen... :) ha minden okés akkor üljünk le és együnk meg egy almát

Second step:
Megint olajozzuk le bőven a munkafelületet, és dagasszuk rajta a kenyérkét, ugyanúgy mint az imént, majd megint hagyjuk tiz percig állni, közben alma helyett egy pohár bort iszunk meg amig várunk a tésztára, és levesszük a tűzről a hagymát ami elviekben már szép barna színt öltött, ha nem akkor még kicsit pároljuk., majd kivéve egy nagy felületre helyezzük, hogy ki tudjon hülni kézmelegre.

Third step:
Ujra megtesszük amit megkövetel a haza, majd szépen keresünk egy szakajtónak nevezett tárgyba ami nem más, mint egy forma amiben szeretnénk hogy megkeljen a kenyér, lehet ez bármi, ami tiszta és elég nagy hogy beleférjen a tésztánk, plusz ezen felül legyen neki helye kelni, legalább a duplájára... Ha ez megvan a szakajtó, akkor beolajozzuk ezt a szakajtót, és belisztezzük. A tésztát addig szépen kinyújtjuk jó vékonyra és rárakjuk a hagymát majd behajtjuk mint egy terítőt, és össze vissza dolgozzuk, hogy egyenletesen eloszoljon benne a hagyma. Ha ez kész akkor mostmár belerakhatjuk a kilisztezett olajozott szakajtóba, letakarjuk egy olyan konyharuhával, vagy dologgal, amit nem vegyszerben mostunk különben a kenyér külső része átveszi a mosószer vagy öblítő zamatát, azt meg felénk nem szeretjük :P
És így hagyjuk egy hűvös helyen, ami olyan 25 fokos vagy annál kevesebb, mert akkor szép egyenletesen fog benne termelődni a gáz, ami felfújja kenyerünket, ettől lesz levegős, ízes, puha, rugalmas, és fasza a kenyérkénk. Ez a hüvős hely egy-másfél óráig fogja vendégül látni kenyérkénket, egészen addig amig legalább a duplájára nem növekszik.

Last step:
1 óra multán, felemelegítjük a sütőt 220C fokra, és megnézzük a kenyeret, ha elég szép nagynak ítéljük, akkor enyhén ecetes vízzel megpermetezzük a tetejét és betoljuk 30percre a sütőbe 3 jégkocka társaságában, és nézzzük, hogy mennyire jó ahogy sül a kenyér, ha letelt a fél óra, vagy már elég barna a kenyér héja, akkor levesszük a hőt 190 fokra, és még sütjük egy negyed órát. Ha kész akkor kivesszünk a sütőből, tiszta felületre kiütjük a kenyeret, és hagyjuk kihűlni, majd daraboljuk fogyasszuk és örülünk neki, hogy mennyire jó is az élet.

Ui: Mindenkinek ajánlom, hogy a kenyeret csak nyugiban ráérősen csinálja, úgy hogy senki ne zavarja, és a legfontosabb, hogy valami nyugodságot árasztó, kellemes andalító chill out zenét hallgasson, mert a kenyér is hallja. Elvégre ő is él, mi élesztjük fel! Tiszteljük a kenyeret. Mindennapjaink része, és ezek mellett egyik elgősibb táplálékunk.
Ha jól jártunk el az eredmény tarolni fog, és nem sok jövője lesz. Az persze magától értetődő, hogy barna lisztből is lehet csinálni, esetleg más zöldséggel, fűszerrel és még sorolhatnám...

Sok sikert majd jelentkezek

Nincsenek megjegyzések: