2009. március 30., hétfő

gravlax



Na ez is egy olyan dolog volt, ami azt hiszem már kellett. Több szempontból is :)
1. Kedves kollégám Dolce Vita irt egy számomra nagyon kedves receptet a lazacról (be is iram neki kommentbe :P:D :):
2. Egy friss egész élő lazacot kaptam amit nekem kellett feldolgoznom, és Daniel csak annyit mondott Gravlax... Az alap hozzávalókat természetesen elmondta. De a többit rámbizta, ugyhogy indulhatott is a játszótér :D Az eredeti norvég recept nekem kissé vaskalapos volt, igy kicsit utánanéztam a szakácsok könyvében, Jean-Georges Vongerichhten háza táján, plussz lecsekkoltam a kapcsolodó wikipediás dokumentumokat, és próbáltam az alap tanulságokat leszürni amik segitenek abban hogy a lehető legjobban készüljön el ez a friss szép lazac filé. 
végső megoldás ez lett anyaghányadaival:

1 kg lazacfilé bőrével együtt
8 evőkanál só
8 evőkanál barnacukor
2 evőkanál pastis
1 édeskömény finomra vágva
1 csokor petrezselyem
4 evőkenál frissen durvára tört bors
2 citrom reszelt héja (citrom beáztatva egy órára, alaposan átmosva)

Maga a recept muris lesz :D
Keverd össze az összes hozzávalót a lazacfilé kivételével, majd terits ki egy muszlint, vagy egy pelenkát, amibe bele tudod tekerni a lazacot. Erre a teritőre szét kell baszkodni a marinád felét ugy hogy kényelmesen rá tudjon feküdni a lazac haver, (holt állapotában) majd a bőrős oldalával ráfektetjük, a tetejére elrendezzük a maradék keveréket, és becsomagoljuk gyengéden, majd betesszük a hűtőbe. Fél nap elteltével forditunk rajta egyet, aztán fél nap elteltével megint egyet.(a forgatást reggel meg este érdemes megtenni a két nap folyamán) 2 nap elteltével a lazacunk gyönyörűen fog ránktekinteni miután lemostuk róla (bő jéghideg viz alatt) a cukros sós borsos cuccot. Ezek után már nincs más dolgunk, mint egy nagyon széles lazacvágó vagy egy nagyon vékony, nagyon hosszu karddal :P finom papirvékony szeletekre nyesni, és szépen kellemes kis citromkarikákkal betálalni. 
Ez jelen esetben egy hideg főétel volt. Azt hiszem reggelire is egy tökéletes fogás lehet egy nagyobb csoport számára. Mint emlitettem nevetségesen egyszerű, ha kicsit törődünk vele, és az eredményért mindenképp érdemes kipróbálni. Jelzem sokkal inkább ez, mint az inkább divatos és olcsó bevásárlóközpontokból megvett ki tudja milyen vegyszerben érlelt hal.

Sok sikert, remélem valaki kipróbálja, és ir nekem.

Ui: A pastis egy ánizs párlat ami franciaországból származik. Kicsit az ouzoval lehet rokonság alá vonni. A francia népgyógyászat hasmenés ellen használja (ha már nagyon nagyon, akkor egy felest egyből legurit, és el is mulik)

1 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Ritkán állom meg, hogy ne szóljak hozzá a gravad lax témához.

A gravad lax kapor nélkül kb. olyan lehet, mint a csirkepaprikás paprika nélkül.
:-)

Az ízélményt nem annyira a pácolt lazac, hanem a mártással való kombináció adja. A mártás a gravad lax esetében édes mustármártás.

http://hobbiszakacs.blog.hu/2008/03/18/a_lazac_3#more383237

Svédországban főleg télen fogyasztják, mégpedig előételként. (Hideg főételként nehezen tudom elképzelni.) Főtt krumplival tálálják, vajas, sajtszeletes keménykenyeret esznek hozzá. Hideg, világos sör a legjobb hozzá.
:-)