2008. április 19., szombat

erőleves

A Chili azt írta hogy az erőleves minden haladó hobbiszakácsnak egyszer eljön az életében. Szerintem amint eljön utána elkezdődik valami...

A színtiszta húslé egy erőt adó isteni adomány, én ebben hiszek nem istenben. Főleg miután tegnap
vilmoskörte akció volt :D...
Reggel majd séztdurrant az agyam a kurva szesztől, de a további macskajajtól megmentett az erőleveske.
Szép tiszta, vonzó, elegáns, jóízü Fasza téma egyszóval.
Az alapja a kocentrált alaplé, amit tegnap kezdtem el főzni. Legjobb a csirkecsontból készülő alaplé, de persze lehe borjuból, sertésből stb...
Az erőéevesnek pedig a végleges formáját, az úgynevezett derítő oldat adja, ami ugymond kitsztítja a kis zavaros levesünket, és kiváló színt kölcsönös neki.

Avval kezdem hogy 180C fokos sütőben szépen megpirítom nagyjából fél óra alatt a csontot, utána belerakom egy nagy fazékba, a tapsibe leragadt odakaramellizákódott csontlevet pedig egy kis forró vízzel fekaparom. Ezek után zutty rá a víz, és forraljuk 8órát legalább, közben bele a darabolt zeller, a hagyma, a répa néha kakukkfűág, illetve petrezselyem, és folyamatosan zsírozzuk le. A 8. óra végére nagyjából az alaplevünk kész is, szépen leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Miután kihült elvileg kocsonyaállaga lesz mivel kioldódott a csontokban található pektin, és így a teteje könnyen lezsírozható.

Az alaplevet langyosra melegítem, a fehérjét felverem a paradicsompürével, rakok bele tört borsot, a darált húst répát, zellerszárat, póréhagymát feldarabolva, és egy marék petrezselymet finomra vágva, jó alaposan összekeverem, a fehérjével, hogy mindenhol fedje, és ezek után óvatosan összekeverem a levessel és elkezdem forralni. ELvileg amikor elkezd forrni akkor abahagyjuk a keverést, és ahgyjuk forrni egy óráig, így egy érdekes dolog, történik, mégpedig hogy a leves tetejére kicsapódik a fehérje, és szépen összegyűjti a kis törmelékeket. Ha jó kemény a fehérje a tetején akkor szépen átszűrjük egy másik fazékba, és hip hop, ott az erőlevesm amit utána már csak meg kell enni valamelyik jó kis módozat szerint, ugyanis van 300féle, amiről tudok, plusz még 200 amiről nem, ugyhogy van választási lehetőség... :D

Nincsenek megjegyzések: