2008. április 23., szerda

Coq Au Vin

1 vagy másfél kilós csirke szétkapva alkatrészekre
20 gyöngyhagyma, lehetőleg nem az ecetes lében ázó tesó hanem a friss kicsi
8-10 kis gomba
10 deka császárszalonna
5deka vaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál paripüré
1evőkanál barnacuki
2 gerezd fokhagyma
2,5 deci jóféle vörösbor
5 deci csirkealaplé, szerintem itt lehet kockából is, mert a bor elnyomja a műízt...


Azért most írok, mert az evil nine kultúrális sokkot hagyott bennem, iszonyatos volt... Tényleg!

Evl 9 melett sok ed Justice-t hallgatok, meg oizo-t. Ujabban pedig sebastian-t. Nálam a franci vörösboros csirkát a sebastian ihlette, ugyhogy én úgy képzelem, hogy az oizo, meg a sebatian, otthonukban a coq au vin olyan lehet mint nekünk a csirkepaprikás :D


A vajat jól felhavítem, hogy habozzon, utána a sózott borsozott csirkealkatrészeket szőkére pirítom benne, mellédobom a csíkokra vágott szalonnát és a gyöngyhagymácskákat, jól összepirítom, majd hozzádobom a gombát és a fokhagymagerezdeket összforgatom őket, hozzáadom a lisztet a paripürét, és ráöntöm az alaplevet és a bort. Innentől kedzve csak felforralom hozzáadom a kanál cukit, és gyöngyözve forralom, ahogy illik kb. 50percig illetve amig jó lesz

Kiveszem a csirke és zöldségdarabokat a visszamaradó lét mártás sűrűségűre redukálom,
A csirke darabokat kiszedem jó sok zöldséggel mag szalonnadarabokkal tányérra, meglocsolom a finom lével, és forró zsemlekrutonnal és petrezselyemmel tálalom.

Nagyon fasza kaja, le a kalappal a franciák előtt. Az ízharmónia lágy enyhén vörösboros, és ne mtolakodó, kicsit az újházi tyúkhúsleves francia haverja...

Kipróbálni ám!

Nincsenek megjegyzések: