2008. április 12., szombat

Tandoori Csirke

2 egész csirke darabjai, tokkal vonóval
5 mogyoróhagyma
10-12 cikkely zúzott fokhagyma
4 dkg gyömbér
2 kávéskanál őrölt erős pirospaprika
1 kávéskanál kurkuma
2 evőkanál gyümölcsecet
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál Garam Masala
1 dl joghurt
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál passata

4 evőkanál szezámolaj
6 evőkanál chiliolaj
2dl napraforgóolaj


Egyik barátom kinnt vendégeskedett indiában, úgy jó egy hónapot és állítja hogy az indiai vidéki konyha sokkal erőlteljesebben használja a fűszereket, mint mi európában amikor indiai kaját készítünk!

Hát lehet, mindenesetre én torokgyulladásra határozottan ajánlom a tandoori csirkét amelett, hogy jellegzetes ízvilága van. Amugy ez szerintem nekik valami olyan kaja lehet, mint nekünk a vadasmártás, hogy sok cucc van benne de az ízvilága határozottan egységet tükröz, és nem külön külön a hozzávalókét, vagy a fűszerekét! Persze lehet hogy én vagyok a hülye.

Nem kell hozzá nagyon sok speciális dolog, a legtöbbet a tesco-ban meg kis utánjárással be lehet szerezni.
A gyömbért megmossuk, szép vékonyra szeleteljük, és 3-4dl lobogó enyhén sós vízben főzzük 15-20percig, majd kivesszük a gyömbérdarabokat, és redukáljuk a levet úgy 1decire.
Kelleni fog egy egész csirke, szépen szétbontjuk combokra, mellre, szárnyakra lebőrözzük a mellet és a többi... ha ez megvan, akkor fogjuk magunkat és felszeleteljük vékony karikára a hagymát a fokhagymát, és összekeverjük a joghurttal, a tejszínnel, és ízesítjük sóval, kurkumával ecettel és erős paprikaporral,garam masalával, őröltrómai köménnyel, végül hozzáadjuk a gyömbérkivonatunkat, és alaposan átforgatjuk a csirke darabjaival. Ezt követően lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe egy éjszakára, hagy haverkodjanak az ízek.

Másnap kivesszük a csirke darabjait, kicsit megtörlgetjük majd chili, napraforgó, és szezámolaj keverékében alapsoan aranybarnára sütjük,visszadobjuk szépen a páclébe,amibe időközben kevertünk egy deci passatát, és bevágjuk a sütőbe úgy 180fokra egy laza órára, ahogy illik! Ezt követően kivesszük, és fényezett basmati, vagy jázmin rizzsel tálaljuk, meg adhatunk hozzá naan-t is, esetleg egy kis chutney-t és a többi, lényeg hogy ne legyünk restek!

Ui: Én eléggé túlfűszereztem, meg nem egészen megfőtt rizzsel adtam, ugyhogy kicsit elszúram, de megettük, és állítólag jó is volt.
Ki tudja!?

Nincsenek megjegyzések: